sobota 12. září 2009

Squatteři obsadili dům na Praze 2

V těchto chvílích probíhá obsazení domu na nároží ulic Apolinářská a Na Slupi, na Praze 2. Squatování právě tohoto domu má několik důvodů: je dlouhá léta opuštěný, nevyužívaný a ponechaný svému osudu, bez minimálních úprav, které by zabránily jeho dalšímu chátrání, jako např. oprava střechy, do které teče. Dveře a okna jsou naproti tomu pečlivě zazděna, aby ho nemohl nikdo obývat.
Tento dům je podle dražební zprávy „ideální pro vybudování luxusních bytových jednotek a komerčních prostor“, což je dalším příkladem vítězství peněz nad reálnými potřebami obyvatel Prahy, kteří kolem sebe pozorují růst luxusních bytových domů, ale potřeba středně drahého nebo levného bydlení jakoby neexistovala. Tento dům je soustavně zabezpečován proti těm, kteří nemají střechu nad hlavou, je totiž určen pro ubytování těch nejbohatších a pro účely byznysu, což je charakteristické pro celé centrum Prahy, které se stává vypreparovanou výkladní skříní, zbavenou stop běžného života těch, kteří nedosáhnou na luxusní byty a nenakupují v luxusních obchodech velkých značek.
Objekt bývalých lázní z roku 1932, se nachází v problematické majetkové situaci: realitní kancelář, která je vlastní, s nimi nemůže nakládat, protože se pravděpodobně ocitla ve špatné finanční situaci a nyní je dům v zástavě banky. Dům byl dražen v roce 2002, neúspěšně. Mohl by tedy chátrat další dlouhá léta, anebo se může stát kulturním a sociálním centrem, místem diverzity oproti uniformní nalakované bělosti centra Prahy. Místem, které nebude sloužit jen těm, kteří ho budou obývat, ale širokému spektru lidí, kterým v centru Prahy něco chybí...

Ano, squatteři jsou skutečně nepřizpůsobiví – nechtějí dát za pravdu tomu, že soukromé vlastnictví má navrch nad všemi ostatními hodnotami. „Používat majetek někoho jiného, který chátrá kvůli spekulaci, když jiní nemají střechu nad hlavou nebo místo pro setkávání a seberealizaci, je ospravedlnitelné logikou věci. Snažíme se ukázat, že některé věci, důstojný a naplněný lidský život, by měly být chápány jako nadřazené zájmům peněz a vlastnictví.“, poznamenává jeden z nich.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.