čtvrtek 10. září 2009

Obsazení nového squatu – sraz na Palackého náměstí

Squatterská akce, naplánovaná na sobotu 12. září, odstartuje Týden nepřizpůsobivosti (neprizpusobivi.fnf.cz). Právě squatteři jsou totiž jednou ze skupin, o které se mluví v souvislosti s dnes tolik skloňovanou „nepřizpůsobivostí“. Ano, squatteři se nepřizpůsobují obecně přijímaným hodnotám, polemizují s nimi, a zároveň vytvářejí nové. Ve veřejnosti je živen strach z odlišného, ale pomíjí se, že squatting vytváří sociální vazby, bourá anonymitu města, povzbuzuje zodpovědnost jedince a vytváří prostor pro seberealizaci. Zároveň může být řešením akutní bytové nouze.
V sobotu 12.9. se sejdeme ve 14:00 na Palackého náměstí s myšlenkou obsadit nový dům. Protože v Praze, na rozdíl od jiných evropských měst, není jediný veřejný fungující squat.“, řekla jedna ze squatterek. A pokračuje: „Nechceme se o nic doprošovat. Evropské unie, státu ani města. Nechceme od nikoho granty ani nehledáme komerční sponzory. Chceme si vybojovat vlastní svobodný prostor. Když se nám to nepodaří tuto sobotu, budeme se o to snažit i nadále.“ 
Postup úřadů i policie ke squattingu je jednoznačný: nulová tolerance. Lze se proto obávat policejního násilí a provokací, i když je celá akce koncipována jako nenásilná. Na Palackého náměstí proběhne happening s programem podle aktuálních možností.
Účastníkům a účastnicím akce doporučujeme vzít si s sebou dostatek vody, jídlo, baterku, svíčky a dobrou náladu. Vyzýváme zároveň všechny, kteří si s sebou mohou vzít fotoaparát nebo kameru, aby tak učinili/y pro účely monitorování případného policejního násilí.

Od začátku akce bude fungovat infolinka 774 602 055.

Aktuální informace budou zveřejněny také na webových stránkách sept09.squat.net.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.