čtvrtek 29. října 2009

Uctění památky obětí neštěstí v Soukenické

Před měsícem se při stavebních pracích zřítila část domu v Soukenické ulici v Praze 1. V sutinách zahynuli čtyři dělníci. Měsíc po tragické události si chceme připomenout neštěstí a uctít památku obětí. 

Chceme se ale také ptát po zodpovědnosti a souvislostech, protože rachot padajících zdí vystřídalo ticho – mlčí stavební dozor, mlčí radnice a mlčí najednou i média. Mlčí i další spekulantští majitelé, kteří vyhánějí původní obyvatele a nechávají chátrat další domy.

A mlčí i ministerstvo vnitra, které připravuje další zhoršení podmínek pro migrantské dělníky, takže budou ještě bezmocnější a jejich zaměstnavatel jim bude moct dál přikazovat práce, které je přivedou třeba až v ohrožení života. 


„Tragická událost v Soukenické ulici nás zasáhla o to silněji, že se stala pouhých sto metrů od Truhlářské,“ doplňuje teta Milada. Bezprostředně po tragédii jsme se ptali: „Kolik lidí musí ještě zemřít, aby se něco změnilo?“ 

Budeme se ptát dál, protože se obáváme, že se další takové tragédie mohou opakovat, protože vyhánění běžných lidí z centra pokračuje a záměrně chátrajících domů neubývá. A k tomu mlčet nechceme. 

Sejdeme se 2. listopadu 2009, před domem v Soukenické 25, v 18.00 hod.

Pietní setkání pořádá kolektiv Milada se sousedy z Truhlářské 11, s panem Milanem Smržem a Vlastou Novotnou.

Zveme všechny, kterým není lhostejný tragický osud obětí i budoucnost města Prahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.