čtvrtek 8. října 2009

K tragédii v Soukenické ulici

Otřeseni tragickou událostí v Soukenické ulici považujeme za svoji povinnost reagovat.

Je to nejtragičtější, nikoli však první událost tohoto druhu. Případů, které se vyznačovaly podobnými okolnostmi, se stala v poslední době celá řada:
- obytné domy, jejichž původní účel je násilně měněn a jejich obyvatelé vystěhováni
- domy, v řadě případů po léta prázdné a nevyužívané
- rekonstrukce, kdy v zájmu úspory nákladů a maximalizace zisků jsou ignorovány ty nejelementárnější zásady bezpečnosti práce
- nedodržování technologických postupů a nerespektování rozsahu povolení stanovených stavebním úřadem a památkovou ochranou
- marné stížnosti okolí a bezzubé sankce úřadů

Ať už vyšetřování dopadne jakkoli, už dnes je jasné, že hlavní příčinou je selhání příslušných kontrolních orgánů. Je možné, až pravděpodobné, že kontrola probíhala v souladu se zákonem. Jestliže tu byly signály, že na stavbě není vše v pořádku a podobné případy v minulosti vedly k nenapravitelným škodám, nelze se vymlouvat na nedostatečnost zákona. Je tu i cosi jako svědomí konkrétních lidí, jejichž povinností je hájit obecné zájmy. I v případech, kde jde o majetek, by měl být život lidí prioritní.

Občanské iniciativy, které se nechtějí smiřovat s bezohlednými zásahy do života lidí, ničením kulturního dědictví a postupnou likvidací jedinečného charakteru některých čtvrtí, svádějí marný boj. Jsou ignorovány, často i kriminalizovány.

Kolik lidí musí ještě zemřít, jaká neštěstí se ještě musí stát, aby to vyburcovalo lidi z pasivity a aby se něco změnilo?

Štěpán Mareček
Barbora Pištěková
Jakub Polák
Milan Smrž
a část kolektivu ze zničeného squatu Milada spravující dočasně prostory v Truhlářské 11

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.