neděle 13. prosince 2009

Squaterský proces pokračuje 7. ledna 2010

Squaterský proces pokračuje 7. ledna 2010. Přinášíme krátký report z prvního přelíčení, který vyjde v časopisu A-kontra č. 12/2009.

Squatování na lavici obžalovaných

Třetího prosince byla soudní síň Obvodního soudu pro Prahu 2 natolik přeplněná, že se do ní část zájemců ani nevešla. Někteří z nich venku rozvinuli transparent a vystavili na ulici malé modely squatů z kartonu. 
Proti původnímu rozsudku v kauze obsazení domu v Apolinářské ulici 12. září (v rámci Týdne nepřizpůsobivosti) podalo odpor patnáct ze dvaceti tří odsouzených squaterů. Témata přelíčení se neomezila na rozebírání událostí, jež se odehrály na střeše domu v Apolinářské, ale přesahovala i do otázek policejní brutality vůči podpůrné demonstraci, osudů obsazené budovy a v neposlední řádě i zásad squattingu samotného.
„Žijeme v době, v níž se na některé problémy nedá upozornit jinak než dupnutím,“ prohlásila před soudem jedna ze squaterek. Příznačné je, že většina obviněných ve svých výpovědích dávala jasně najevo, že si za svými názory stojí (a to navzdory dotěrným otázkám a povýšeneckým poznámkám soudce). Poněkud s tím kontrastovalo chování zástupkyně firmy spravující bývalý lázeňský dům, která nedokázala ani předložit dokumenty potřebné k tomu, aby u soudu mohla zastupovat poškozenou stranu a na mnohé otázky obhájců odpovídala velmi nepřesně. Na stranu squaterů se postavila i Jana Růžičková z Národního ústavu památkové péče, která před soudem doložila, že stav budovy v Apolinářské se za působení současných vlastníků významně zhoršil a akci 12. září zhodnotila jako „velmi prospěšnou“.
Drastičnost policejního zásahu „dole“ byla motivem, který se objevoval nejen ve výpovědích obžalovaných. Vztahovaly se k němu i otázky vůči svědkům – účastníkům demonstrace a následně policistům, kteří měli zásah na povel. Právě výpovědi policistů byly dobrou – a pro každého potenciálního demonstranta bohužel asi i dost poučnou ukázkou policejní etiky a strategie. Slyšeli jsme lživé popisy údajné agresivity davu, prý řízeného squatery ze střechy pomocí hesel druhu „No pasaran“ (význam tohoto sloganu nedokázal pan major vysvětlit) a přítomní zranění se dozvěděli, že k ránám přišli nejspíš při útoku na policisty. Plukovník Vondrášek s mistrností středověkých scholastiků vysvětlil konání velitelů: „Demonstrace nebyla nahlášena a shromažďovací zákon nikdo z demonstrantů neporušil, tak jsme postupovali podle zákona o policii“. Inu, náročnost reality si někdy žádá pružnost práva.
Další jednání bylo odročeno na 7. ledna, kdy se také budou promítat záznamy ze zásahů během demonstrace a uvnitř domu. Kauza i boj pokračují.

Jana Zahide


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.