neděle 2. srpna 2009

Squatteři obsadili nevyužívanou nemovitost v severočeském Mostě

V neděli 2. srpna 2009 kolem poledne byl v Mostě demonstrativně obsazen dlouhodobě nevyužívaný dům. Přímou akcí vyjadřujeme protest proti likvidaci squatu Milada, který byl před měsícem násilně vyklizen a dům zničen bezpečnostní agenturou pod ochranou policie. Akce je zároveň inspirací a impulsem pro vznik nových autonomních center, otevřených alternativní kultuře a svobodné seberealizaci.

„Dočasným obsazením tohoto domu chceme upozornit na celou řadu společenských problémů, mezi které patří prohlubování sociálních rozdílů, nefunkčnost bytové politiky, gentrifikace (tj. vysidlování lukrativních částí měst v zájmu byznysu) a odcizenost mezilidských vztahů ve velkoměstech. Squatting považujeme za možnou cestu, jak tyto problémy řešit,“ uvedla mluvčí squatterů Teta Milada.

V rámci dočasného obsazení se uskutečnila fotografická a informativní výstava o squattingu a prezentace různých výtvarných prací. Také proběhlo autorské čtení a hudební vystoupení.
„Je to součást širší kampaně, která začala po vyklizení pražského squatu Milada. Zároveň by měl být dnešek výzvou k dalším akcím tohoto typu.“, uvedl jeden ze squattterů.

Na začátku července squatteři z Milady obsadili na několik hodin řadu let nevyužívaný a chátrající statek Cibulka v pražských Košířích. Po vyklizení posledního českého squatu Milada následovala řada protestů i solidárních akcí včetně zahraničích. Například ve španělské Seville promítali 30. července 2009 zástupci českých squatterů videa a fotografie z vyklízení Milady ve středisku “Sin nombre”. Obdobná akce proběhne i v autonomním středisku „Casa de los quince gatos“ v Granadě začátkem září.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.