V neděli 26. července od 18 hodin proběhne v Truhlářské 11 první „Volkskuche“. Myšlenka „kuchyně pro lidi“ vznikla již ve 20. letech minulého století v Berlíně jako výraz solidarity se sociálně slabšími spoluobčany a zároveň potřeby utužování přátelského soužití lokálních komunit ve městech, tak náchylných k lidskému odcizování. Jde o pravidelné vaření společného jídla za rozumnou cenu, případně za dobrovolný příspěvek dle možností jednotlivých strávníků. V Berlíně i jinde se dodnes udržuje především na aktivních anebo bývalých (legalizovaných) squatech - například jen dnes Berlín nabízí 12 míst společného vaření (podrobně na www.stressfaktor.squat.net/vokue).
Velká část surovin použitých při přípravě našeho jídla je produktem dumpsteringu. Pod tímto názvem se skrývá vybírání odpadkových kontejnerů a popelnic u supermarketů, trhů a podobně. Potraviny, které tu lze najít se podle právních předpisů staly „neprodejnými“, nikoli však nepoživatelnými nebo zdraví nebezpečnými. Jde o výrobky s právě prošlou záruční lhůtou, zeleninu s ovadlým stonkem, různě potlučenou apod. Dumpstering je nejen „levný“, ale především zodpovědný způsob stravování, jdoucí proti sebevražednému trendu zběsilého plýtvání vším možným, včetně toho nejcennějšího – jídla.
Na první pražskou Volkskuche v Truhlářské srdečně vážené sousedstvo i náhodné kolemjdoucí.
Teta Milada a další kuchařky i kuchaři
Další informace o freeganství:
„Britská organizace, zabývající se plýtváním, jménem Wrap, provedla r. 2008 průzkum na základě obsahu popelnic z domácností a zjistila, že Britové ročně vyhodí 6,7 milionů tun nespotřebovaných potravin. Jako národ Britové vyhazují 484 milionů neotevřených kartonů s jogurtem, 1,6 miliard jablek, jimž vůbec nic není (každý Brit ročně vyhodí 27 jablek) a 2,6 miliard krajíců chleba. A do toho nejsou zahrnuty potraviny, které vyhazujeme v zaměstnání anebo které necháme na talíři v kantýnách a v restauracích. Celkem Britové vyhazují přibližně čtvrtinu potravin, které koupí.“
William Skidelsky: The freegans' creed: waste not, want no, The Observer, Sunday 19 July 2009
http://www.guardian.co.uk/environment/2009/jul/19/freegan-environment-food
http://www.blisty.cz/art/48004.html
Vojtěch Pelikán, Jak se žije z českého odpadu?, Sedmá generace 2/09
http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=435
Lucie Jánska: Pro večeři do popelnice, Instinkt leden 2009
neděle 26. července 2009
Volkskuche - Milada zve na delikátní freeganskou večeři
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.